Geplaatst op

Kniebrace bij een runners knee

Een runners knee ook wel iliotibiale bandsyndroom genoemd, is een overbelasting blessure van een spier/pees aan de buitenzijde van de knie lees onze blog. De blessure komt veel voor bij hardlopers maar komt ook regelmatig voor bij overbelasting in de andere activiteiten.

Wat is een runners knee ?

Een runners knee (lopers knie) wordt ook wel iliotibiale bandsyndroom (ITBS) genoemd. Het is een overbelasting blessure van een spier/pees aan de buitenzijde van de knie. Aan de buitenzijde van het bovenbeen vanaf de heup naar de knie loopt een spier die overgaat in een lange peesplaat. Deze peesplaat hecht aan de buitenzijde net onder de knie op het onderbeen aan en komt vanaf de heup. De blessure komt veel voor bij hardlopers maar komt ook regelmatig voor bij overbelasting in de andere activiteiten.

Wat is de oorzaak ?

Er zijn veel verschillende oorzaken mogelijk voor het krijgen van een runners knee. Vanuit de stand van de benen kan er al meer risico aanwezig zijn voor het krijgen van deze blessure Mensen met O-benen hebben meer kans op deze klacht, omdat de pees meer om de botstructuren heen moet draaien. Er is meer kans dat er dan een irritatie ontstaat doordat de pees herhaaldelijk over een botstructuur schuift. Verkorting van de spieren aan buitenzijde van het bovenbeen kunnen er ook voor zorgen dat er sneller een overbelasting plaatsvindt. Wanneer de bil en heupspieren niet sterk genoeg zijn, kan tijdens het landen met hardlopen de knie te veel naar binnen komen. Als de knie herhaaldelijk te veel naar binnen komt kan er ook een peesirritatie ontstaan. Als laatste oorzaak kan er mogelijk nog versleten of verkeerd schoeisel gebruikt worden.

Wat zijn de symptomen van een runners knee ?

Eén van de belangrijkste symptomen is de pijn die vaak zeurend begint, maar ook zeker soms stekend van aard kan zijn, aan de buitenzijde van de knie. De pijn is vaak tijdens en na de inspanning aanwezig en zorgt ervoor dat hardlopen, langer wandelen en traplopen minder makkelijk gaan. Wanneer je de blessure forceert en erdoorheen rent kan er soms zelfs lichte zwelling ontstaan rondom de pees.

Meestal ontstaat de pijn in verschillende gradaties. Bij een beginnende blessure is de pijn aan de buitenzijde aanwezig met name na de inspanning. Wanneer de blessure al langer speelt verergert ook de pijn. De pijn ontstaat dan zowel tijdens als na de inspanning. Bij een al veel langer durende blessure zal de pijn constant aanwezig zijn en is een inspanning verrichten nagenoeg niet meer mogelijk.

Wat voor behandeling is er mogelijk ?

Bij een tractus iliotibialis frictiesyndroom zijn diverse behandelstrategieën mogelijk. Allereerst kan er een echo gemaakt worden om te kijken of er een peesirritatie aanwezig is. Na de diagnose kan er gestart gaan worden met rekken. Het is belangrijk om te zorgen dat de spier aan de zijkant ban het bovenbeen maar ook de rest van de heup en bilspieren goed op lengte zijn, zodat er minder snel wrijving en daarmee een irritatie kan ontstaan. Er mag gekoeld worden om de peesirritatie te doen verminderen. Gedoseerde rust is een ander belangrijk aandachtspunt. Hardlopen is in de eerste 2-3 weken na de diagnose stelling niet te adviseren. Wel kan er gezwommen of gefietst worden.

U kunt bij de een fysiotherapeut een behandeling starten. De behandeling zal gericht zijn op het herwinnen van de mobiliteit, zodat er genoeg lengte in de spieren zit en er geen beperkende of in stand houdende factoren aanwezig zijn. Hierna wordt er gestart met oefentherapie om de spieren van met name de heup en bilregio sterker te maken.

Indien u eerder wilt starten met hardlopen vanwege bijvoorbeeld een wedstrijd in de toekomst of als de klachten te lang aanwezig blijven, dan kunt u altijd voor een brace kiezen als ondersteuning. De brace kunt u dragen tijdens het hardlopen en zorgt ervoor dat de druk en wrijving op de pees minder worden, waardoor er ook minder pijn tijdens en na de inspanning optreedt.

Welke oefeningen kan je doen bij een runners knee?

Crab walk : Met een elastiek om de enkels of boven de knieen, zijwaarts stappen maken. Rustig het andere been weer aansluiten zonder te sloffen of het been te laten wegschieten. 4 series van 20 stappen (10 naar links en 10 naar rechts)

Clam shell: In zijlig met gebogen knieën liggen en een elastiek boven de knieën om beide benen heen doen. Je probeert het bovenste been met gebogen knie naar boven toe te heffen, als een schelp die open gaat. 4 series van 10 herhalingen per kant

Glute bridge: In ruglig met gebogen knieen op de grond. Je handen in je zij zetten en dan proberen je bekken/billen van de grond omhoog te heffen. Hierna weer zakken, waarbij je net niet de grond raakt en weer vervolgens omhoog gaat. 4 series van 15 herhalingen

Bekijk alle kniebraces

Zoekt u een kniebrace om de klachten van een runners knee te verminderen?