Geplaatst op

Wat is knie artrose en wat kan je er tegen doen?

Kniepijn

Wat is knie artrose?

Knie artrose wordt ook wel slijtage in de knie genoemd. Het kniegewricht bestaat uit twee botstukken die bovenop elkaar staan. Over deze botstukken zit een laagje kraakbeen als bescherming. Bij artrose verslechterd het laagje kraakbeen. Wanneer het kraakbeen slechter wordt, dan komen de botstukken hard tegen elkaar en ontstaat er pijn en verminderde functie van het kniegewricht.

Wat is de oorzaak van artrose van de knie?

De klachten ontstaan als gevolg van het verouderingsproces van het lichaam en de belasting die we ervan vragen in ons dagelijkse gebruik. Wanneer wij ouder worden vermindert de kwaliteit van ons kraakbeen en ontstaat er slijtage.

Welke klachten of symptomen komen voor bij knie slijtage?

De meest voorkomende klachten bij knie artrose zijn pijn en stijfheid. Andere mogelijke symptomen kunnen zijn:

  • Pijn in de knie met name tijdens het weer gaan bewegen
  • Ochtendstijfheid, bij opstaan uit bed
  • Krakend geluid in de knie, ookwel crepitaties genoemd
  • Zwelling
  • Dikkere knie, door mogelijk vervorming van het kniegewricht
  • Problemen met buigen van de knie, zoals bij hurken
  • Soms slotklachten, waarbij de knie niet verder kan buigen of strekken op een moment

Welke behandeling is er voor knie artrose?

De behandeling van knie artrose is gericht op het verminderen van de pijn en zwelling en het verbeteren van de functie van het kniegewricht.

Er wordt gekozen om te starten met fysiotherapie. Bij de fysiotherapeut wordt een oefenprogramma gevolgd om de stabiliteit en spierkracht rondom de knie te verbeteren. Als de stabiliteit en spierkracht verbeterd zijn, dan neemt de druk af van het kniegewricht en dus ook van het kraakbeen. Er zal minder slijtage ontstaan of het proces van slijtage wordt afgeremd.

Wanneer er nog gekozen wordt om een andere sport te beoefenen, zoals bijvoorbeeld hardlopen (wordt minder aangeraden), wandelen, fietsen, zwemmen en fitness, dan kan er ook ondersteuning nodig zijn door een kniebrace. Een kniebrace helpt bij de ondersteuning van het kniegewricht en verminderd ook de druk op het kraakbeen.

Als zowel de fysiotherapie als de kniebrace niet meer genoeg verbetering geeft, dan kan er gekozen worden voor een operatie. Bij de operatie wordt het kniegewricht vervangen voor een knieprothese.

Welke kniebrace heb ik nodig voor knie slijtage?

Er wordt onderscheid gemaakt in de mate van hoe erg de klachten of symptomen van de knie artrose aanwezig zijn.

Bij milde of startende klachten kan er gekozen worden voor een kniebrace die lichte ondersteuning biedt aan het kniegewricht. De brace is een elastische kous die eventueel nog extra aan de zijkanten ondersteunt wordt door verstevigingen. De brace geeft compressie en zorgt voor stabiliteit in de knie. Zoals de Medi 602 kniebrace.

Als de klachten al in een verder gevorderd stadium zijn en u al een langere tijd last heeft van de knie artrose, dan kunt u  beter kiezen voor een brace die meer ondersteuning en stevigheid voor het kniegewricht biedt.  De kniebrace is robuuster en van steviger materiaal gemaakt. Zoals de Medi Genumedi Kniebrace

Als laatste is er nog de categorie die kosten wat het kost de operatie voor een knieprothese wilt uitstellen danwel niet wilt laten uitvoeren. Door de jaren heen wordt de knieslijtage toch steeds erger en nemen de pijnklachten toe en de dagelijkse activiteiten af. Om toch nog zoveel mogelijk dagelijkse activiteiten binnen de pijngrenzen uit te kunne voeren, kan er gekozen worden om een sterk ondersteunende kniebrace aan te schaffen. Deze geeft volledige steun aan het kniegewricht. Zoals de Medi Genumedi Pro Kniebrace.