Geplaatst op

Artrose aan hand of pols ?

klachten-artrose-pols

Artrose ofwel slijtage aan de hand of pols komt veel voor bij beroepen waar veel met de handen en polsen wordt gewerkt.

klachten-artrose-pols

Wat zijn de oorzaken van slijtage aan de hand of pols?

We weten nog niet helemaal precies waardoor de kwaliteit van het kraakbeen vermindert. Wel zijn er een aantal factoren die invloed hebben op dit proces, namelijk aanleg/erfelijkheid, de belasting van het gewricht tijdens werk of de bouw van een gewricht.

Wat voor klachten bij slijtage aan de hand of pols?

Bij beginnende artrose ontstaat er een soort startstijfheid. Bij het gebruiken van het gewricht tijdens de stijfheid wordt er een startpijn ervaren. Gedurende het bewegen in de uren erna zal de pijn eerst verminderen. Als er door de dag meer activiteit van het gewricht wordt gevraagd zal de pijn weer toenemen en kan er zelfs een ontsteking ontstaan. Er is in sommige gevallen ook een krakend geluid in de gewrichten te horen. Na belasting kan er ook een zwelling aanwezig zijn in het gewricht.

Hoe te onderzoeken of er slijtage aan de hand of pols is?

Indien er een vermoeden is dat het gaat om slijtage aan de hand of pols dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan u dan eventueel doorverwijzen naar het ziekenhuis om een röntgenfoto te maken. Op de röntgenfoto is goed te zien of het kraakbeen in het gewricht is versleten.

Wat is de behandeling van slijtage aan de hand en pols?

Artrose kan niet genezen worden, maar de snelheid van achteruitgang van het kraakbeen kan wel tegen worden gegaan. Door de behandeling kan de pijn wel verminderen en de zwelling afnemen.
Een spalk of brace kan ondersteuning bieden om de gewrichten te ontzien tijdens bijvoorbeeld sport of werk. De brace zal voor minder druk op het gewricht zorgen waardoor er minder snel een irritatie van het kraakbeen zal plaatsvinden.