Geplaatst op

Betere resultaten met compressiekleding: feit of fictie?

Compressie-kleding-kuit-rood

Steeds meer sporters, zowel op recreatief als topniveau, bewegen in compressiekleding. De kledij is niet alleen op een atletiekbaan te zien, maar bijvoorbeeld ook op het rugbyveld. Met de komst van compressiekleding is er een nieuwe discussie losgebarsten: heeft deze kleding echt effect?

Om antwoord te kunnen geven op deze vraag bespreken we eerst de beweringen van de producenten, om vervolgens te kijken of er wetenschappelijk bewijs is voor deze uitingen.

Compressie-kleding-kuit-rood

Verbetering prestaties

De producenten van compressiekleding zullen u uiteraard garanderen dat u hiermee de beste sportresultaten behaalt. Het idee is dat de druk van de kleding ervoor zorgt dat afvalstoffen zich minder ophopen in het lichaam. Minder melkzuur betekent bijvoorbeeld uitstel van verzuring, wat leidt tot betere prestaties. Daarnaast zorgt de druk voor een betere aanvoer van zuurstofrijk bloed en houdt het materiaal warmte vast.

Bij krachtsporters kan compressie de explosieve kracht versterken. Zo kan bij bankdrukken meer gewicht worden verplaatst. Ook vermindert het de trilling van de spiergroep, wat de stabiliteit tijdens een beweging bevordert. Zo kan compressiekleding volgens de leveranciers ook bij krachtsporten, zoals fitness en rugby, de prestaties verbeteren.

Bevordering herstel

In de productbeschrijving van compressiekleding kunnen we ook lezen dat de kleding herstel na het sporten en bij blessures bevordert. Het uitgangspunt is dat de druk helpt om zwelling en ontstekingen te verminderen. Ook zorgt het voor een betere aanvoer van voedingstoffen en een betere afvoer van afvalstoffen. Bij krachtsporters kan de kledij verrekte spieren ondersteunen, door druk te geven in het probleemgebied. Al met al zou dit de hersteltijd van spieren verminderen.

Wetenschappelijk onderzoek

De laatste jaren is er steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van compressiekleding. In de resultaten van de onderzoeken is een duidelijke trend te zien: de nieuwste onderzoeken zijn positief over de effecten van compressiekleding. De experimenten zijn bij diverse sporten uitgevoerd: atletiek, wielrennen, handbal of rugby. De wetenschappers concluderen dat ‘het toepassen van compressiekleding atletische prestaties en herstel kunnen bevorderen’ of dat ‘de resultaten van de studie aangeven dat compressiekleding effectief is in de verbetering van herstel bij spierschade’.

Compressiekleding kan dus tot betere prestaties en sneller herstel leiden. Mijn Brace biedt verschillende soorten compressiekleding aan, zodat iedere sporter het maximale uit zichzelf kan halen.

Bronnen :

De Glanville, K.M. e.a., ‘Positive effect of lower body compression garments on subsequent 40-kM cycling time trial performance’ Journal of strength and conditioning research 26 (2012) 480-486.

Born, D.P. e.a., ‘Bringing light into the dark: effects of compression clothing on performance and recovery’ International Journal of sport psychology and performance 8 (2013) 4-18.

Hill, J e.a., ‘Compression garments and recovery from exercise-induced muscle damage: a meta-analysis.’ British Journal of Sports medicine 48 (2014) 1340-1346.