Geplaatst op

Enkelbrace goedkoper en effectiever dan balanstrainingen

Een enkelblessure is één van de meest voorkomende blessures. Tot de grootste risicogroep behoren voetballers, wandelaars, hardlopers en mensen die een sport beoefenen waarbij men veel moet springen.

Onderzoek enkelbrace versus balanstraining

Uit een onderzoek van het VU Medisch Centrum is gebleken dat een enkelbrace het effectiefst werkt bij het voorkomen van een herhaalde enkelblessure.  Bij het onderzoek zijn meer dan 300 sporters, die eerder een enkelblessure hebben gehad, een jaar lang in de gaten gehouden. Ze werden verdeeld in drie groepen. Een groep gebruikte een brace tijdens het sporten, één groep deed balanstrainingen en de andere groep deed een combinatie van beiden. Na een jaar is gekeken of de sporters nieuwe blessures hadden opgelopen en wat de kosten daarvan waren. Uiteindelijk is gebleken dat de enkelbrace niet alleen goedkoper was, maar ook meer herhaalde blessures heeft voorkomen dan de sporters die de balanstrainingen deden. (Janssen, van Mechelen, & Verhagen, 2013)

Advies enkelblessure

Het advies is dan ook om gebruik te maken van een enkelbrace. De kans op een enkelblessure is groter als u al eerder een enkelblessure heeft gehad. Het is van belang om daarom uw enkel goed te laten genezen en goed te ondersteunen. De brace die daarbij het beste helpt hangt af van de soort blessure u heeft of heeft gehad. Ook dient u rekening te houden met de verschillende maten. De brace moet namelijk perfect aansluiten op uw enkel om effectief te kunnen functioneren. Wij kunnen u helpen met het vinden van de juiste brace. Voor al je vragen en informatie over enkelbraces kunt u je met ons opnemen.

Bekijk alle enkelbraces

Op zoek naar een enkelbrace na een enkelverzwikking?

Bronnen:

Janssen, K. W., van Mechelen, W., & Verhagen, E. A. (2013, november 29). Bracing superior to neuromuscular training. Opgehaald van bsjm.bmj.com: http://bjsm.bmj.com/content/early/2014/01/07/bjsports-2013-092947.full.pdf+html