Geplaatst op

Het dragen van een polsbrace kan een operatie voorkomen

Het ’s nachts dragen van een polsbrace kan helpen bij mensen die het Carpaal Tunnel Syndroom hebben. Uit onderzoek van het VU Medisch Centrum blijkt dat er bij 62% van de mensen die minder dan een jaar last hebben van klachten sterke verbetering heeft opgetreden nadat men ’s nachts een polsbrace heeft gedragen. Zodoende kan een ingrijpende operatie worden voorkomen.

Wat is het Carpaal Tunnel Syndroom?

Het Carpaal Tunnel Syndroom is een verzameling klachten die allemaal te maken hebben met de beknelling van de middelste armzenuw in de carpale tunnel. Dit is een nauw kanaal dat de overgang vormt van de pols naar de hand. De beknelling heeft een tintelend of pijnlijk gevoel in de hand en de vingers tot gevolg. De vingers die er het meeste last van hebben zijn de duim, wijs- en middelvinger. Deze vingers zitten namelijk in het verzorgingsgebied van de zenuw die bekneld is geraakt. Ook kan er een verdoofd gevoel optreden en kan er minder kracht worden gezet met de hand. De beknelling van de middelste armzenuw wordt veroorzaakt door de zwelling van de bekleding van de pezen die door hetzelfde kanaal lopen. Deze zwelling kan het gevolg zijn van irritatie door reuma of na forse handenarbeid. Het Carpaal Tunnel Syndroom kan ook optreden na een breuk.

De risico’s van een operatie

Vaak wordt er bij de behandeling van het Carpaal Tunnel Syndroom gekozen voor een operatie. Dit is niet alleen ingrijpend, maar brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Hoewel de kans op complicaties tijdens de operatie klein is, kunnen zij wel degelijk optreden. Mogelijke complicaties zijn nabloedingen en infecties. In het ergste geval kan er dystrofie van de hand optreden. De hele hand zwelt dan op en wordt zeer pijnlijk.

Voor mensen die minder dan een jaar rond lopen met klachten die wijzen op het Carpaal Tunnel Syndroom is het ’s nachts dragen van een polsbrace een effectief alternatief voor het ondergaan van een operatie. Ga dus zo snel mogelijk na het opmerken van de klachten naar uw huisarts. De kans is dan groot dat u een ingrijpende operatie ontloopt.

Bekijk alle polsbraces

Op zoek naar een passende polsbrace. Bekijk on hele assortiment of neem contact met ons op.

Bron:

Gerritsen, A. A. M., J. B. C. Korthals-de-Bos, et al. (2003). Splinting for carpal tunnel syndrome: prognostic indicators of success. J Neurol Neurosurg Psychiatry 74: 1342-1344.