Geplaatst op

Klachten aan de knieschijf ?

klachten-knieschijf

Klachten van de knieschijf, helpt een kniebrace hierbij? In deze blog hebben wij het over klachten aan de knieschijf en of een kniebrace een toegevoegde waar heeft.

klachten-knieschijf

Is een kniebrace dragen handig bij klachten aan de knieschijf?

De knieschijf is een belangrijk onderdeel van het kniegewricht. Aan de knieschijf zit de quadricepspees vast die ervoor zorgt dat de kracht van de spieren goed begeleidt wordt over het kniegewricht. Via de knieschijf, die door een groeve glijdt, kan de bovenbeenspier (quadriceps) zich beter aanspannen. Hierdoor kan het onderbeen gestrekt worden en ontstaat er meer coördinatie in het kniegewricht.

Klachten aan de knieschijf

De meest voorkomende klacht aan de knieschijf is het patello-femoraal pijnsyndroom. Bij het patello-femoraal pijnsyndroom is er een verkeerde sporing van de knieschijf door het glijvlak in de groeve. Doordat deze sporing minder soepel verloopt ontstaat er een irritatie van het glijvlak in het kniegewricht. De verkeerde sporing kan verschillende oorzaken hebben, zoals verandering van de stand van de benen (X of O stand), slijtage/artrose in de knie, hypermobiliteit van de knieschijf of minder kracht in de quadriceps of heupspieren.

De tweede klacht die nog wel is voorkomt bij klachten aan de knieschijf is een knieschijf luxatie. Bij een luxatie schiet de knieschijf uit de groeve en moet vervolgens weer worden teruggezet. Dit terugzetten gaat of vanzelf of onder verdoving in het ziekenhuis. Als een knieschijf uit de kom schiet dan rekken er ook diverse structuren op, zoals banden en spieren. Hierdoor kan er een instabiel gevoel zijn in het kniegewricht.

Is een kniebrace van toegevoegde waarde?

Wanneer de knieschijf niet goed door de groeve glijdt, kan er gekozen worden voor een kniebrace. Een kniebrace kan ondersteuning bieden aan de knieschijf en deze begeleiden in de sporing door de groeve heen. Bij het dragen van een kniebrace zal er meer stabiliteit ontstaan, waardoor dagelijkse activiteiten, sportactiviteiten en activiteiten op het werk beter uitgevoerd kunnen worden.

Wanneer de knieschijf uit de kom is geschoten kan het ook handig zijn om een kniebrace aan te schaffen. De kniebrace helpt als ondersteuning voor de stabiliteit van het kniegewricht. Hierdoor kunnen de banden en spieren herstellen en ontstaat er een compact en stabiel gewricht.

Wel is te adviseren om bij beiden klachten contact op te nemen met een fysiotherapeut. De fysiotherapeut kan u ondersteuning, tips en trainingsadviezen geven omtrent het gebruik van de kniebrace en daarmee het verminderen van de klachten.