Geplaatst op

Kniebrace gunstig voor herstel na kruisbandoperatie

Wat is een kruisband?

De knie is een verzameling van veel bewegende onderdelen met elk een eigen functie. Denk hierbij aan de knieschijf, de meniscus en het uiteinde van zowel scheenbeen als kraakbeen. Midden in het kniegewricht ligt de voorste kruisband. Deze zorgt ervoor dat het onderbeen tijdens het lopen en het maken van draaibewegingen niet naar voren schiet. Tijdens het sporten is het mogelijk om de kruisband te zwaar te belasten waardoor hij scheurt. Dit voelt alsof er iets geknapt is en daarna geeft de knie een instabiel gevoel en is de kans groot dat de sporter er door zakt.

Kruisbandoperatie

Nadat in het ziekenhuis is vastgesteld dat de voorste kruisband is gescheurd, zal er in eerste instantie worden gewerkt met fysiotherapeutische behandelingen. In sommige gevallen is dit echter niet voldoende. Dan is er een ingreep nodig. Met behulp van pezen uit de knieschijfpees of de hamstring wordt er een nieuwe voorste kruisband gemaakt. Na de operatie zal de knie weer stabiel aanvoelen en na een paar maanden van herstel is de knie weer als vanouds.

Hulp bij herstel

Een van de complicaties die kunnen optreden na een kruisbandoperatie is een stoornis in de propriocepsis. Dit is een moeilijk woord voor het systeem waardoor iemand zich bewust is van de stand van het eigen lichaam. Sensoren in elke spier en gewricht sturen informatie over de stand van de desbetreffende spier of gewricht naar de hersenen. Hierdoor kan er een beeld gevormd worden van de positie van het lichaam. Doordat de nieuwe kruisband nog niet goed is aangehecht, kan het zijn dat de sensoren in de knie nog niet goed functioneren. Dit leidt ertoe dat iemand zijn evenwicht verliest of voorwerpen omstoot.

Uit onderzoek blijkt dat door het dragen van een kniebrace een significante verbetering optreedt in het vermogen van iemand om zijn positie in een ruimte vast te stellen. Uit meerdere onderzoeken is voortgekomen dat de patiënten die tijdens hun herstel een kniebrace hebben gedragen minder last hadden van een stoornis in de propriocepsis, dan de mensen die geen brace hadden gedragen. De conclusie kan dan ook getrokken worden dat het dragen van een kniebrace na een operatie aan de kruisband helpt in het voorkomen en verminderen van moeilijkheden die worden veroorzaakt door een stoornis in de propriocepsis.

Bekijk alle kniebraces

Op zoek naar een kniebrace na een voorstekruisbandoperatie?

Bronnen:

Reider, B., Arcand M.A., Diehl, L.H., et al., (2003). ‘Proprioception of the knee before and after anterior cruciate ligament reconstruction.’ Arthroscopy: The Journal of Arthroscopic and Related Surgery

Birmingham, T.B., Kramer, J.F., Kirkley A., et al., (2001). ‘Knee bracing after ACL reconstruction: effects on postural control and proprioception’ Medicine & Science in Sports & Exercise