Geplaatst op

Kniebrace zorgt niet voor mindere prestaties

Knieblessures komen vaak voor bij sporters. Het is een kwetsbaar onderdeel van het bewegingsapparaat en kwetsbaar voor te zware belasting of een verkeerde draai. Voor het herstel na een blessure helpt het dragen van een kniebrace om de knie stabieler te maken en een herhaling van de blessure te voorkomen. Desondanks kiezen veel sporters er voor geen brace te dragen. Deze beslissing komt vaak voort uit het idee dat een brace je langzamer en minder wendbaar maakt. Onderzoek toont aan dat dit standpunt niet ondersteund wordt door de feiten.

Geen verlies van snelheid

Michael C. Hall onderzocht namens de Virginia Polytechnic Institute de effecten van kniebraces op de prestaties van sporters. Hij verzamelde 20 American Footballspelers en verdeelde ze in drie groepen: een groep droeg een laterale kniesteun, de andere groep een kniekous en de derde groep kreeg geen brace. Hall liet de sporters allerlei oefeningen doen waarbij hij lette op diverse factoren zoals de verhouding tussen de hoeveelheid oefeningen en de uitputting, de gemiddelde kracht en bewegingsbereik ontdekte hij dat er geen verschil was tussen de groepen met de kniebraces en de atleten die geen brace droegen.

Een ander onderzoek van de National Athletic Trainers Association kijkt naar de gevolgen van het dragen van een kniebrace op de snelheid en wendbaarheid van sporters. Voor dit onderzoek selecteren de onderzoekers 19 American Footballspelers van militaire academiën met een gemiddelde leeftijd van 19 jaar. Negen van hen had ervaring met het dragen van braces, tien niet. Elk atleet moest een sprint, shuttlerun en een achterwaartse sprint uitvoeren. De sporters hebben de oefeningen gedaan terwijl ze meerdere typen braces en geen brace droegen. Uit de resultaten concluderen de onderzoekers dat er wellicht in het begin sprake kan zijn van snelheidsverlies, maar dat er na een tijdje een brace gedragen te hebben dit verschil verdwijnt.

Korte gewenningsperiode voor een kniebrace

Een artikel die in de British Journal of Sports Medicine werd gepubliceerd ondersteund deze conclusies. In dit onderzoek werden 27 atleten blootgesteld aan zes dagen van intensieve oefeningen met en zonder braces. De resultaten laten zien dat er na een aanpassingsperiode van 14 uur er geen verschil is in de prestaties tussen de sporters met brace en die zonder brace.

Kortom, uit meerdere onderzoeken blijkt dat sporters met een gerust hart kniebraces kunnen dragen tijdens het herstel na het oplopen van een knieblessure. Na een korte aanpassing zullen de prestaties op het oude niveau liggen.

Bekijk alle kniebraces

Zoek u een kniebrace om de klachten van een runners knee te verminderen?

Bronnen

Hall, M.C. (1998). ‘The Effects of Wearing Prophylactic Knee Sleeves/Braces on Selected Isokinetic Measures During a velocity Spectrum Knee Extension Test’. Virginia Polytechnic Institute

Fujiwara, L.M., Perrin D.H. & Buxton B.P. (1990). ‘Effect of three lateral knee bracing on speed and agility in experienced and non-experienced wearers’. Athletic Training, 25, 160-161.

Rishiraj, N., Taunton, J.E., Lloyd-Smith, R. et al (2011). ‘Effect of functional knee brace use on acceleration, agility, leg power and speed performance in healthy athletes’. British Journal of Sports Medicine, 45, 1230-1237.