Geplaatst op

Kniebraces effectief bij behandeling jumpers knee

Het dragen van een kniebrace helpt bij het verlichten van de pijn die sporters ervaren wanneer zij last hebben van jumpers knee (‘springersknie’). Dit is vooral van toepassing wanneer de knie onder zware druk komt te staan tijdens een squat of het hoogspringen.

Dit is de uitkomst van een onderzoek dat is uitgevoerd door fysiotherapeuten en bewegingswetenschappers van het Centrum voor Sportgeneeskunde van de Universiteit Groningen.

Wat is een jumpers knee?

Jumper’s knee is een chronische aandoening aan de knie die wordt veroorzaak door overbelasting. Het komt vaak voor bij mensen die vaak moeten springen tijdens het sporten, zoals volleybal, handbal en basketball. Ongeveer tien procent van de mensen die deze sporten beoefenen hebben last van deze blessure, waarvan weer dertig procent op het hoogste niveau actief zijn.

Tijdens het onderzoek voerden sporters met jumper’s knee drie functionele testen uit waarbij zij werden gevraagd een indicatie te geven voor de hoeveelheid pijn die ze voelden. De sporters moesten de testen afwisselend uitvoeren zonder brace en met een kniebrace om. Vervolgens voerden ze hun normale sportactiviteiten uit terwijl ze een kniebrace gebruikten, zodat de onderzoekers conclusies konden trekken over de gevolgen van het dragen van een kniebrace tijdens het beoefenen van sport.

Brace effectief tegen de pijn

Beide delen van de studie, de testen en het normale sportgedrag, toonden aan dat het dragen van een brace een positief effect heeft op de pijn. De onderzoekers van het Centrum voor Sportgeneeskunde hebben ook de verschillende hulpmiddelen vergeleken. Daaruit blijkt dat de brace effectiever is dan het gebruik van sporttape.

Bijna honderd sporters met pijnlijke knieën namen deel aan het onderzoek. De metingen werden gedaan in Groningen, Zwolle, Utrecht en Arnhem. De conclusies zijn ook gedeeld met de NeVoBo (Nederlandse Volleybal Bond) en de NBB (Nederlandse Basketball Bond).

Bekijk alle kniebraces

Zoek u een kniebrace om de klachten van een jumpers knee te verminderen?