Geplaatst op

Minder blessures bij jongeren door het dragen van enkelbraces

Jonge sporters die een enkelbrace dragen hebben 68 procent minder last van blessures dan sporters die dit niet doen. Dit blijkt uit onderzoek van de University of Wisconsin School of Medicine and Public Health. Het onderzoek gebruikte veterbraces, het meest populaire type enkelbrace onder jonge sporters in de Verenigde Staten.

Het onderzoek toont aan dat het dragen van veterbraces een goedkope manier is voor jonge sporters om blessures te voorkomen. Het actief beoefenen van een sport brengt een verhoog risico voor het opleggen van een enkelblessure met zich mee en uit dit onderzoek blijkt dat een brace kan voorkomen dat de sporters aan de zijlijn komen te staan.

Bewijs voor werking enkelbrace

De onderzoekers verzamelden gegevens van 1.460 basketbalspelers van 46 middelbare scholen in Wisconsin tijdens het seizoen 2009-2010. De spelers, die allemaal vrijwillig deelnamen aan het onderzoek, werden op willekeurige basis toegewezen aan een groep die braces gebruikte (740 studenten) en een groep die dat niet deed (720 studenten).

De spelers die geen brace gebruikten kregen 78 enkelblessures, terwijl spelers die de brace wel droegen slechts 27 soortgelijke blessures kregen tijdens dezelfde periode. Onderzoekers vonden geen groot verschil in de ernst van de blessures in beide groepen.

Volgens de onderzoekers is het onderzoek een steun in de rug van een product waar veel families al jaren in investeren: “Ouders betaalden een grote hoeveelheid geld voor een product waarvan de werking niet wetenschappelijk bewezen was. Onze resultaten laten zien dat de voordelen van het dragen van een enkelbrace ver opwegen tegen de kosten.”

Enkelblessures: een veel voorkomende kwaal

Enkelblessures zijn een vaak voorkomende blessure bij sporters die sporten in georganiseerd verband, zoals basketballers – al is in Nederland voetbal de voornaamste bron van blessures. Vooral sporters tussen de 15 en 24 jaar hebben een grote kans op een enkelblessure. Jaarlijks lopen 770.000 sporters in Nederland een enkelblessure op. De gemiddelde medische kosten per enkelblessure zijn 980 euro.

Een enkelblessure wordt vaak veroorzaakt door een acute verandering van beweging, zoals plotseling stoppen of juist snel een sprint inzetten. Bij sporten zoals voetbal of basketbal komt dit vaak voor. Kortom, het kopen van een enkelbrace is een goede investering in de gezondheid van uw lichaam. Het voorkomt blessures en zorgt ervoor dat je langer kan blijven sporten.

Bekijk alle enkelbraces

Zoek je een enkelbrace om enkelklachten te voorkomen ?