Geplaatst op

Onderzoek: effect kniebrace bij knie artrose

Knie Artrose Pijn Loper Blauw Focus

Door een kniebrace te dragen, kun je pijn en klachten als gevolg van artrose aan de knieschijf aanzienlijk verminderen. Onderzoekers van de University of Manchester hebben deze conclusie getrokken. De uitkomst van het onderzoek biedt nieuwe mogelijkheden voor het beter en goedkoper behandelen van deze veelvoorkomende gewrichtsaandoening.

“Er is dringend behoefte aan niet-operatieve behandelingen van artrose in de knie”, aldus onderzoeker Michael Callaghan.

“Ons onderzoek laat zien dat een simpele lichtgewicht kniebrace tot grote verbeteringen kan leiden.”

Voor het onderzoek werden 126 patiënten met knie artrose gedurende 12 weken gevolgd. Na zes weken zagen de onderzoekers een groot verschil, tussen de groep die een kniebrace droeg en de controle groep, op het gebied van pijn. stijfheid en spierkracht.

Knie voelt stabieler aan

Patiënten vertelde vaak dat met een brace hun knie stabieler aanvoelde. Ze ervaarden daarbij steun van de brace en voelden zich meer zeker. De onderzoekers gaven hiervoor de volgende verklaring. Zij denken dat het gevoel van zekerheid ervoor zorgt dat mensen hun knie meer gebruiken dan normaal. Dit verbetert de spierkracht, het functioneren van de knie en de knieklachten.

We’ve shown that something as simple as a lightweight knee brace can dramatically improve the symptoms and function for people

Bron: The University of Manchester – 19 april 2013