Geplaatst op

Waarom een enkelbrace ?

Push Sports Enkelbrace 8 1

Hoogleraar sportgeneeskunde dhr. Brackx van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) heeft onderzoek gedaan naar het verschil tussen het effect van een enkelbrace en enkeltape. In de medische richtlijnen stond eerder dat een enkelbrace alleen preventief gebruikt diende te worden. Tijdens de acute periode kan echter ook een brace worden gebruikt. Het onderzoek heeft uitgewezen dat de effectiviteit gedurende deze periode van tape en een enkelbrace hetzelfde zijn.  Grote voordelen van een brace ten opzichte van tape is dat men niet afhankelijk is van een professional die de tape op de juiste manier moet aanbrengen. Tevens is brace is gemakkelijk af te doen waardoor douchen gemakkelijker gaat.

Push Sports Enkelbrace 8 1

Het kostenplaatje

Voor veel mensen zal een enkelbrace een flinke investering zijn. Echter weegt dat niet op tegen kosten die gepaard gaan met bijvoorbeeld fysiotherapie. De preventieve werking van de enkelbrace kan er voor zorgen dat de enkel uit zichzelf hersteld en dat u voorkomt dat de enkelblessures ernstiger worden. Voor mensen die al langer dan zes maanden kampen met een de enkelblessure is een enkelbrace zeker een goede investering. Een kleine verzwikking van de enkel kan al grote problemen veroorzaken en het genezingsproces vertragen. De stabiliteit van de enkelbrace zal er dan voor zorgen dat de blessure niet verergerd.

De preventieve werking van een enkelbrace

De keuze voor een enkelbrace is afhankelijk van de aard van de blessure. Bij zwaardere blessures is het verstandig om een enkelbrace met extra verstevigingselementen aan de zijkant te gebruiken. Ook de sport die u beoefend speelt de rol bij een keuze voor de enkelbrace. Zeker bij zaalsporten als volleybal, handbal, zaalvoetbal en basketbal bestaat er een grote kans op enkelblessures. Zeker als u in het verleden al eerder een blessure aan uw enkel heeft gehad, is het raadzaam om ‘zwakke enkels’ te ondersteunen.  Voor advies en het kiezen van de juiste brace kunt u het best contact opnemen met één van onze specialisten. Wij kunnen samen met u kijken naar de beste en meest effectieve brace.

Bekijk alle enkelbraces

Zoek je een enkelbrace voor preventief gebruik en zo om klachten te voorkomen?

Bronvermelding:

Kemler E, van de Port I, Backx F, van Dijk CN. A systematic review on the treatment of acute ankle sprain: Brace versus other functional treatment types. Sports Med. 2011 Mar 1;41(3):185-97. doi: 10.2165/11584370-000000000-00000. 

Hootman JM, Dick R, Agel M. Epidemiology of collegiate injuries for 15 sports: summary and recommendations for injury prevention initiatives. J Athl Train2007;42(2):311-319.

Hubbard TJ, Kramer LC, Denegar CR, Hertel J. Contributing factors to chronic ankle instability. Foot Ankle Int 2007;28(3):343-354.

Cloak R, Galloway S, Wyon M .J Strength Cond Res. 2010 Sep;24(9):2429-33.The effect of ankle bracing on peak mediolateral ground reaction force during cutting maneuvers in collegiate male basketball players.