Geplaatst op

Wat te doen bij een golferselleboog ?

Een golferselleboog is een vervelende blessure van de pees die aanhecht aan de binnenkant van de elleboog. In deze blog wordt beschreven wat een golferselleboog is, de oorzaken, symptomen en de behandeling. 

Wat is een golferselleboog?

Een golferselleboog is een blessure aan de binnenzijde van de elleboog. De spieren in de onderam aan de handpalmzijde hechten via pezen op het bot aan de binnenzijde van de elleboog. Door herhaaldelijk kracht te zetten of een te grote kracht te moeten leveren met deze spieren, kunnen er kleine scheurtjes in de pezen ontstaan. Er volgt bij herhaaldelijke overbelasting een ontstekingsreactie. Omdat de pezen niet genoeg rust krijgen tussen de belastende activiteiten in, blijf je de klachten in stand houden. De aandoening kan ook ontstaan door een trauma moment op de peesaanhechting. Men verwart de blessure golferselleboog regelmatig met de tenniselleboog. Bij een tenniselleboog, ook wel tennisarm genoemd, bevindt de pijn zich echter aan de buitenzijde van de elleboog. Denkt u dat u een tennisarm heeft? Neem dan onze vijf tips bij een tennisarm door.

Wat zijn oorzaken van een golferselleboog?

De naam van de golferselleboog zegt dat de blessure komt vanuit het golfen, echter is het zo dat de blessure vaker voor komt bij één van de volgende activiteiten:

  •  Golf
  •  Racketsporten (tennis, badminton, squash)
  •  Bodybuilding, fitness, gewichtheffen
  •  Timmerwerk, metselwerk, schilderwerk
  •  Brei- en naaiwerk en knutselwerk
  •  Computerwerk

De blessure ontstaat meestal doordat één van bovenstaande activiteiten al langer worden uitgevoerd, maar dat er ineens piekbelastingen in de activiteiten aanwezig zijn. Doordat je de activiteit bijvoorbeeld extra lang bent gaan doen of meerdere dagen achter elkaar zonder rustmomenten.

Welke klachten en symptomen zijn er bij een golferselleboog?

Bij een golferselleboog is er pijn aan de binnenzijde van de elleboog. De pijn vanuit de elleboog kan uitstralen naar de onderarm en pols. De pijn wordt vaak erger na de zware inspanning of één van eerder genoemde activiteiten. ’s Ochtends is er meer pijn en stijfheid als na reactie van de belasting van de dag ervoor. De pijn neemt toe indien je op de pijnlijke plek aan de binnenzijde van de elleboog drukt.

De pijn wordt vaak aangegeven bij dagelijkse handelingen zoals een deurknop vastpakken, koffie inschenken, een pan optillen, handen schudden, boodschappen tillen en autorijden.

Welke behandeling is effectief bij een golferselleboog?

Een golferselleboog is een overbelasting van de pezen van de buigspieren van de onderarm. In eerste instantie is gedoseerde rust belangrijk voor het herstel van de pezen. Activiteiten door de dag heen die de pijn juist oproepen, dienen grotendeels vermeden te worden.

Tegen de pijn kunnen pijnstillers worden ingenomen zoals paracetamol. Indien dit niet voldoende is kunt u in overleg met uw huisarts ontstekingsremmers gebruiken.

Heeft een brace nut?

Indien de elleboog niet gerust krijgt in de dagelijkse activiteiten kan er gekozen worden voor een brace. Een brace voor een golferselleboog bestaat meestal uit een bandje rondom de elleboog. Aan de binnenkant van het bandje zit een gel kussentje dat precies op de pijnlijke plek aan de binnenzijde van de elleboog druk moet geven. Een elleboogbrace is een goede ondersteuning in de beginfase van de klachten.

Wat kan een fysiotherapeut betekenen?

Het is ook verstandig om een afspraak te maken bij een fysiotherapeut. Samen met de fysiotherapeut kan er gekeken worden waar de oorzaak van de golferselleboog. Er kunnen tips en adviezen gegeven worden om te zorgen voor aanpassingen in bijvoorbeeld werk en/of sport. Middels een aantal rekoefeningen komt de pees op lengte en wordt de golferselleboog ontlast.

Zoek je een elleboogbrace ?

Vind de juiste elleboogbrace om klachten van een golferselleboog te verminderen.