Geplaatst op

Wat te doen bij hielspoor

hielspoor-klachten-wat-is-hielspoor

Wat zijn de symptomen van hielspoor, hoe kan je het voorkomen en wat zijn de mogelijke behandelingen voor hielspoor ?

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een veel voorkomende aandoening aan de onderkant van de voet. Het gaat om een verkalking van de peesplaat onder de voet aan de kant van de hiel. De klachten bij hielspoor zijn vaak stekende en zeurende pijn onder de voet welke toeneem bij het lopen en specifiek op blote voeten lopen. En zijn erger na rust of stilzitten. De klachten kunnen lang aanhouden, in sommige gevallen langer dan twee jaar. Een behandeling die in alle gevallen werkt is tot op heden nog niet beschikbaar.

Wat veroorzaakt hielspoor

Hielspoor heeft lang niet altijd een specifieke oorzaak en ontstaat geleidelijk en sluimerend. Het kan door slechte zolen in de schoenen komen maar ook door een toename in belasting door bijvoorbeeld meer lopen of hardlopen.

Wat zijn de symptomen

Hielspoor wordt in veel gevallen pas laat opgemerkt, het is vaak al wisselend/ sluimerend aanwezig zonder dat u er veel hinder van heeft. De pijnklachten komen vaak pas voor in een verder stadium.

hielspoor-klachten-wat-is-hielspoor

Hoe kan ik hielspoor voorkomen?

Belangrijk om hielspoor te voorkomen is het geleidelijk opbouwen van de activiteiten als wandelen en hardlopen. Wilt u sneller opbouwen dan is extra ondersteuning vaak een goed middel om klachten te voorkomen.

Wat zijn mogelijke behandelingen

Bij hielspoor passen veel verschillende behandelingen welke allemaal niet in alle gevallen werken. Er wordt bij de fysiotherapeut veel gewerkt met oefeningen en Shockwave therapie. Ook wordt er in een aantal gevallen door een arts een injectie in de voet gegeven. In alle gevallen van de lokale behandeling is het goed om de voet extra te ondersteunen en de klachten te ontzien. Een combinatie die past bij iedere behandeling is het gebruik van een hak ondersteuning en speciale hielspoor sokken.

Ondersteuning

Bij hielspoor is een siliconen hakondersteuning en speciale sokken altijd te adviseren. Deze ondersteuning is altijd te combineren met een alternatieve behandeling en zorgt in de meeste gevallen voor directe pijnvermindering.