Geplaatst op

5 vragen bij knie artrose

knie-artrose-uitleg

Knieklachten als gevolg van slijtage of  knie artrose komt veel voor. Maar wat is het precies en wat kan je er tegen doen ? Hieronder wordt antwoord gegeven op 5 vragen bij knie artrose.

Vraag  1: Wat is knie artrose ?

Een gewricht is een verbinding van twee botten. Op de uiteinden van deze botten zit een dun laagje kraakbeen. Dit dunne laagje kraakbeen zorgt voor een soepele glijbaarheid van de botten ten opzichte van elkaar, waardoor het gewricht makkelijk kan buigen en strekken.

Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit en wordt het laagje kraakbeen dunner. De oppervlakte van het kraakbeen wordt ruw en onregelmatig. Dit zorgt ervoor dat het kniegewricht minder soepel gaat bewegen.

Vraag 2: Hoe ontstaat knie artrose ?

Hoe artrose ontstaat is niet precies bekend, wel lijkt de mate van belasting van de gewrichten een groot verband te hebben met het ontstaan van artrose. Artrose komt wel vaker voor bij de volgende doelgroep:

 • Leeftijd vanaf 45 jaar
 • Vrouwen
 • Mensen met overgewicht
 • Mensen waarbij artrose in de familie voorkomt
 • Beroepen waarbij de gewrichten zwaar worden belast

Vraag 3: Wat zijn de symptomen van knie artrose ?

Veelvoorkomende klachten bij artrose in de knie zijn:

 • Pijn: Zwaardere of langere belasting van de knie kan zorgen voor toename van de pijn. Bijvoorbeeld tijdens het traplopen of na een lang stuk wandelen.
 • Startpijn: Wanneer u een tijdje stil heeft gezeten en weer gaat bewegen voelt de knie pijnlijk en stijf aan. Nadat de knie een aantal minuten heeft bewogen vermindert de pijn en stijfheid.
 • Stijfheid: Met name in de ochtend voelt de knie stijf aan. De knie kan ook minder ver buigen en strekken.
 • Zwelling: Na het belasten van de knie kan er zwelling ontstaan.
 • Verbreding van het kniegewricht: Op den duur kan er extra bot aangroeien aan de randen van het kniegewricht. Daardoor wordt de knie breder.
 • Crepetaties: Een krakend geluid of gevoel tijdens het belasten van de knie.

Niet alle klachten zijn altijd aanwezig en perioden van meer klachten kunnen wisselen met perioden van minder klachten.

Vraag  4: Welke behandelingen zijn er voor knie artrose ?

Beweging is het belangrijkste voor gewrichten. Dus ook als er artrose aanwezig is zal beweging nog steeds het belangrijkste zijn om de klachten te verminderen, danwel te voorkomen dat het erger wordt.

Indien de spieren sterker worden gemaakt, dan kunnen deze zorgen voor meer stabiliteit en steun in het gewricht. Meer spierkracht zorgt ervoor dat er minder druk op het gewricht komt te staan. Om te weten hoe je het beste de spieren kan versterken kan jet het beste contact opnemen met een fysiotherapeut. De fysiotherapeut zal u helpen om op de juiste manier de belasting op te bouwen door middel van het doen van oefeningen.

Als er te veel zwelling en pijn aanwezig is in de knie kan er eerst gekozen worden om de belasting even te verminderen en de knie goed te koelen. Door de knie te koelen verminder je de zwelling en pijn in de knie en kan erna weer gestart worden met het opbouwen van de belasting.

Vraag 5: Helpt een kniebrace ?

Indien de artrose dusdanig aanwezig is dat het veel hinder geeft in het dagelijks leven en een operatie om een nieuwe knie te krijgen nog niet kan worden uitgevoerd, dan kan een brace een goede oplossing bieden. De artrose in de knie kan niet worden genezen met een brace, maar uit onderzoek blijkt wel dat klachten verminderen bij het dragen van een kniebrace.

Bronnen

1. Cudejko, T., van der Esch, M., van der Leeden, M., Roorda, L.D., Pallari, J., Bennell, K.L., Lund, H., Dekker, J., Effect of Soft Braces on Pain and Physical Function in Patients With Knee Osteoarthritis: Systematic Review With Meta-Analyses., Arch Phys Med Rehabil. 2018 Jan