Geplaatst op

Wanneer schaft u een brace aan?

Als u geblesseerd bent geraakt tijdens het sporten of een val/ongeluk. Of als u een operatie heeft ondergaan kan een brace een goede ondersteuning bieden in het herstel. Een brace kan ook vertrouwen geven wanneer er weer gestart moet worden met bijvoorbeeld sport of werkactiviteiten.

Welke soorten braces zijn er?

Er zijn drie verschillende soorten braces. Er bestaan Soft, Offloading en Functionele braces.

Welke brace gebruik ik bij welke blessure?

De soft brace wordt gebruikt bij lichte blessures om de pijn af te laten nemen, de functie van het gewricht te verbeteren en een licht instabiel gevoel weg te nemen. Een voorbeeld hiervan is tijdens een lichte verstuiking, spierscheuring of lichte instabiliteitsklachten.

De offloading brace wordt gebruikt om een gewricht te ontzien, door bijvoorbeeld de druk te verminderen. Een voorbeeld hiervan is het kniegewricht ontzien als gevolg van slijtage (artrose).

De functionele brace wordt gebruikt ter ondersteuning van een gewricht tijdens bijvoorbeeld het sporten. De functionele brace wordt meestal gedragen na een revalidatie of blessure, om te voorkomen dat er een herhaling van de blessure plaatsvind. Ook wordt een functionele brace gedragen om weer meer vertrouwen te krijgen tijdens het sporten of andere dagelijkse activiteiten.

Worden van het dragen van een brace mijn spieren niet zwakker?

Nee, uw spieren worden niet zwakkeer van het dragen van een brace. Er zijn onderhand verschillende onderzoeken geweest die hebben bewezen dat er geen negatieve effecten op de spieren zijn bij het dragen van een brace. Uit een onderzoek over enkelblessures en het recidief (herhalende) effect hierop, kwam naar voren dat er de eerste 6 maanden na de enkelblessure is er 50% kans om een recidief te krijgen. Er wordt dus geadviseerd om altijd na een enkelblessure een brace te dragen omdat de kans om nog een enkelblessure te krijgen best wel groot is. meer hier over in onze blog: Enkelspieren blijven actief tijdens het dragen van een enkelbrace.

Kan ik een brace ook tijdens mijn revalidatie of herstelperiode dragen?

U kunt een brace uiteraard tijdens uw revalidatie dragen. Met name bij bijvoorbeeld knie artrose kan dit een verlichting van pijn en verbetering van functie in de dagelijkse activiteiten geven. Dit zorgt weer voor op zijn beurt voor een optimaler herstelproces.

Bij bijvoorbeeld een kruisband revalidatie is het dragen van een soft brace in de eerste paar weken voor en na de operatie een fijne ondersteuning van het gewricht. Aan het einde van de voorste kruisband revalidatie kan er nog gebruik gemaakt worden van een functionele brace tijdens het sporten om meer vertrouwen te krijgen in de knie.