Geplaatst op

5 tips bij kniepijn

Kniepijn

Knie pijn zorgt voor belemmering in het dagelijks leven. In deze blog 5 tips als je last heb van je knie. Aanpassen van belasting, verbeteren van herstel en meer.

Kniepijn is een veel voorkomende klacht. De oorzaak van kniepijn en knieblessures is zeer divers. Een deel van de klachten worden veroorzaakt door bijvoorbeeld sport en activiteiten. Een andere groep van knieklachten komt juist veel voor bij kinderen en wordt veroorzaakt door de groei. Ook later in ons leven kunnen we knieklachten ontwikkelen door bijvoorbeeld artrose of slijtage. De verschillende klachten komen bij alle leeftijden voor. Om van de kniepijn af te komen zijn er diverse behandelmogelijkheden beschikbaar, hieronder zijn alvast 5 tips beschreven die kunnen helpen bij kniepijn klachten.

Kniepijn

Tip 1 bij kniepijn

Blijf voldoende bewegen. De knie is een gewricht, in een gewricht zit een smeermiddel, dit smeermiddel heet synovium. Om het synovium goed te verdelen dient de knie voldoende te bewegen zonder piekbelasting, een ideale activiteit hiervoor is bijvoorbeeld fietsen. Ook andere activiteiten als wandelen en de crosstrainer zijn goed geschikt. Let wel op dat de klachten niet toenemen tijdens de activiteiten, dan kunnen deze juist averechts werken. Dus zeker bewegen bij kniepijn maar wel goed de knie aanvoelen tijdens de activiteit.

Tip 2

Ontwijk pijnlijke bewegingen. Probeer de knie te blijven gebruiken en bewegen zonder de meest pijnlijke positie op te zoeken. Probeer wel rustig de knie volledig te buigen en te strekken.

Tip 3 bij pijn in de knie

Bij zwelling kunt u de knie koelen en tijdelijk op een verhoging leggen om de zwelling te verminderen. Het verminderen van de zwelling kan zorgen voor afname van de kniepijn klachten. Zorg dat de knie na het koelen en hooghouden wel weer goed in beweging komt. Het belangrijkste om zwelling tegen te gaan is dat de knie tot rust komt en dat het opgehoopte vocht weer kan afvloeien naar de rest van het lichaam, gun het lichaam hiervoor voldoende tijd.

Tip 4

Bij kniepijn kunt u verschillende spierversterkende oefeningen doen, deze kunt u online vinden of u kunt contact zoeken met een fysiotherapeut bij u in de buurt voor advies. Mogelijke oefeningen die veel worden gedaan bij knieklachten zijn: squats, lunges, hip thrusts, en heup abductie oefeningen.

Tip 5 bij kniepijn

De knie voldoende ondersteunen. Om de knie goed te helpen met het herstel of om de pijnklachten te verminderen kan het helpen om tijdelijk of permanent de knie te ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld met een brace of een kniekous. Bij instabiliteit en bandletsel is vaak een stevige rigide brace nodig. Bij matige tot lichte knieklachten is soms een ondersteunende band al voldoende om van de klachten af te komen. Op onze site staat uitgebreid beschreven welke type brace past bij de verschillende soorten knieblessures. Mocht u toch nog vragen hebben over de juiste ondersteuning van uw knie neem dan contact op met één van onze fysiotherapeuten. Deze kunnen u met vakkundig advies bijstaan in de keuze van de juiste brace of kniekous.