Wat is tarsaal tunnel syndroom (TTS)?

Tarsaal tunnel syndroom (TTS) is een aandoening waarbij een zenuw in de enkel bekneld raakt. De tarsale tunnel is een smalle doorgang of ruimte in de enkel, vergelijkbaar met een tunnel, en bevindt zich aan de binnenzijde van de enkel. Wanneer de zenuw in de tarsale tunnel bekneld raakt of onder druk komt te staan, veroorzaakt dit vaak pijn, tintelingen, gevoelloosheid of andere symptomen in de voet en enkel. TTS kan verschillende oorzaken hebben en vereist vaak medische behandeling. Enkelbraces helpen de pijn te verlichten.

Wat veroorzaakt TTS?

Sommige mensen hebben van nature een smallere tarsale tunnel, wat de kans op beknelling van de zenuw vergroot. Daarnaast is letsel aan de enkel vaak een trigger voor TTS. Een enkelblessure leidt regelmatig tot zwelling en druk op de zenuw in de tarsale tunnel, wat op zijn beurt TTS tot gevolg heeft. Vooral bij mensen die regelmatig hardlopen of springen, komt deze aandoening regelmatig voor. Ook slecht schoeisel is een potentiële boosdoener. Het dragen van schoenen die te strak zitten of onvoldoende ondersteuning bieden, verhoogt de druk op de tarsale tunnel. Bovendien hebben mensen met diabetes of artritis een groter risico op het ontstaan van TTS.

Symptomen van TTS

De symptomen van tarsaal tunnel syndroom variëren van persoon tot persoon, maar kenmerken zich vaak door de volgende klachten:

  • Pijn of brandend gevoel aan de binnenkant van de enkel en de onderkant van de voet
  • Tintelingen of gevoelloosheid in de voetzool of tenen
  • Zwakte in de voet of tenen
  • Pijn die erger wordt bij staan of lopen
  • Meer pijn in de nacht

Vaststellen van TTS

Ervaart u symptomen die lijken op TTS? Dan is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Uw huisarts vraagt naar symptomen, levensstijl en medische geschiedenis. Vervolgens voert de arts een lichamelijk onderzoek uit om tekenen van TTS op te sporen, zoals gevoeligheid en zwelling. Een vervolgonderzoek bestaat vaak uit een zenuwgeleidingstest, dat de snelheid van zenuwsignalen meet, en eventueel een MRI-scan om afwijkingen in de tarsale tunnel op te sporen. Andere mogelijke oorzaken van symptomen worden daarbij uitgesloten.

Welke behandelmogelijkheden zijn er voor TTS?

De behandeling van tarsaal tunnel syndroom verschilt, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Hoewel ontstekingsremmende medicijnen en injecties helpen de pijn te verminderen, is het belangrijk om de bron van het probleem aan te pakken. Rust, fysiotherapie en het dragen van aangepaste schoenen of enkelbraces helpen om de symptomen te verlichten. Een enkelbrace ondersteunt uw enkel en helpt de pijn verminderen. Bij Mijnbrace heeft u de keuze uit een mooi aanbod enkelbraces, specifiek voor verlichting van pijn en herstel bij het tarsaal tunnelsyndroom.

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie over de welke brace geschikt is bij TTS? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.

Neem contact op WhatsApp ons