Geplaatst op

5 tips bij schouderpijn

Schouderpijn zorgt voor belemmering in het dagelijks leven. In deze blog 5 tips als je last heb van pijn in de schouder. Aanpassen van belasting, verbeteren van herstel en meer.

De schouder is een belangrijk gewricht in ons lichaam, het verbindt de arm met de romp. Vaak wordt gedacht dat de schouder één gewricht is dit is echter een misvatting. De schouder is een complexe samenwerking van verschillende gewrichten. Hieronder vallen de gewichten van het sleutelbeen, het schouderblad en glenohumerale gewricht (vaak schoudergewricht genoemd). Doordat de schouder zo complex is opgebouwd is de kans op een blessure of schouderklacht vrij groot. De schouderklacht behoort samen met knie en rugklachten dan ook tot de meest voorkomende klachten in Nederland. In veel gevallen kunt u zelf al veel doen aan de schouderblessure.

Hieronder zijn een aantal veel voorkomende oorzaken met een aantal tips beschreven die u kunnen helpen om zelfstandig van de schouderklachten af te komen.

Tip 1 bij pijn in de schouder

Verkeerde houding. In veel gevallen is een verkeerde (vaak werk) houding de oorzaak van zeurende schouderklachten. Om deze klachten te verminderen is het belangrijk om uw houding aan te passen. Ook helpt het om niet te lang in één houding te blijven zitten. Wanneer het door omstandigheden niet lukt om dit vol te houden kunt u een reminder instellen op uw beeldscherm.

Tip 2

Onvoldoende beweging. Wanneer u de schouder niet voldoende gebruikt dan kan dit klachten opleveren. Dit zijn veelal zeurende en wisselende klachten. Hierbij helpt het om met de schouder regelmatig grote bewegingen te maken. Bij deze bewegingen kunt u denken aan het voor en achterwaarts draaien van de schouder en grote roterende bewegingen te maken met de armen, hiernaast kunt u de armen in grote bewegingen voor en zijwaarts optillen.

Tip 3 bij schouderpijn

Schouderpijn door een ongeluk of trauma. Wanneer de schouderklachten zijn ontstaan door een acuut ontstaansmoment, kan het zijn dat er een blijvende of tijdelijke schade is ontstaan in de schouder. In dit geval is het belangrijk om de pijn te ontwijken maar de schouder wel te blijven gebruiken. Als dit moeilijk gaat, kan het helpen om de schouder te ondersteunen met een schouderbrace of bandage.

Vijfde

Schouderpijn na een operatie. Wanneer er ernstig letsel is aan de schouder, kan het zijn dat deze geopereerd moet worden door een orthopedisch chirurg. Na deze operatie moet de schouder goed ondersteund worden. In veel gevallen krijgt u deze ondersteuning in het ziekenhuis, deze is echter veelal niet comfortabel en goed stabiel. Wij adviseren deze ondersteuning te vervangen door een stabiliserende schouderbrace.

Laatste tip

Blijvende schouderinstabiliteit. Het kan zijn dat de schouder instabiel is. In dit geval is het erg belangrijk dat u de juiste oefeningen doet, in veel gevallen doet u dit met de fysiotherapeut. Oefeningen werken vaak helaas niet voldoende en extra ondersteuning van de schouder is dan noodzakelijk. De schouder is dan goed te ondersteunen met een schouderbrace. Op onze site bieden wij verschillende oplossingen aan voor schouder instabiliteit. Bekijk de product details om te kijken welke schouderbrace het beste bij u past.