Geplaatst op

Scoliose Brace

Waarom een scoliose brace?

Een hulpmiddel om te gebruiken bij scoliose is een rugbrace/scoliose brace. Een brace zorgt ervoor dat de rug zo recht mogelijk blijft. Is er bijvoorbeeld een kromming naar rechts dan zorgt de brace ervoor dat de rug naar links wordt gedrukt.

Een rugbrace kan bij de idiopathische scoliose ondersteunen en helpen met de houding. In combinatie met een goed oefenschema moet een groot deel van de klachten kunnen worden ondervangen. Bij de neuromusculaire of degeneratieve scoliose kan een rugbrace veel ondersteuning bieden in de dagelijkse activiteiten. De scoliose zal niet weg gaan of minder worden, maar de klachten die er van ervaart kunnen wel deels of volledig worden verholpen door het dragen van een scoliose brace.

Bekijk hier onze scoliose braces

Wat is een scoliose?

Een scoliose is een kromming van de wervelkolom. Er ontstaat een zijdelingse kromming van de rug, meestal met twee bochten maar het kan ook met één.

Er zijn vijf verschillen de soorten scoliose.

  • Idiopathisch (zonder bekende oorzaak). Bij het grootste gedeelte mensen met een scoliose wordt er geen duidelijke oorzaak gevonden. Er zijn wel vermoedens van een oorzaak waaronder een erfelijke oorzaak. De botten en spieren zijn op normale wijze ontstaan, maar tijdens de groei vindt er door iets een vergroeiing plaats.
  • Congenitale scoliose. Deze scoliose is aangeboren. Er is bijvoorbeeld een vergroeiing van meerdere wervels. Deze vorm van scoliose ontstaat al tijdens de zwangerschap. Na de bevalling komt deze soms naar voren maar hoeft niet altijd meteen herkend te worden. De klachten kunnen minimaal of juist heel aanwezig zijn.
  • Neuromusculaire scoliose. Ontstaat bij partiele of volledige verlamming van spieren. Komt voor door bij de ziekte van Duchenne of bij SMA (Spinale Musculaire Atrofie).
  • Degeneratieve scoliose. Door veroudering of slijtage van de wervels kan er een wervelinzakking plaats vinden, waardoor er een scoliose kan ontstaan. Dit kan ook voorkomen bij botontkalking (osteoporose). De scoliose vindt meestal plaats laag in de rug en veroorzaakt pijn en ongemak. Af en toe ontstaat er ook een zenuwbeknelling door de afgezakte wervels.
  • Houdingsscoliose. Er bestaat nog zoiets als een houdingsscoliose. Als iemand bijvoorbeeld een been lengte verschil heeft of een slechte houding aanneemt. Niet goed belasten met sporten kan ook een verkromming van de wervelkolom laten zien.

Wat voor klachten bij een scoliose?

  • Ademhalingsklachten
  • Bewegingsbeperking
  • Vermoeidheid
  • Pijnklachten

Behandeling bij scoliose

Als eerste raden wij u altijd aan om contact op te nemen met een fysiotherapeut. Een scoliose gaat niet meer weg, maar er kan wel voorkomen worden dat het erger wordt. Door de juiste spiergroepen te trainen en advies te krijgen over houding kan een deel van de klachten worden verholpen. Daarnaast adviseren wij in de meeste gevallen een scoliose brace te nemen als hulpmiddel.

Twijfelt u welke scoliose brace u het beste hiervoor kunt nemen, neem dan contact op met onze klantenservice.